Czy zbieranie jabłek może być przyjemne?

Estimated read time 3 min read

U sadowników trwają tak zwane żniwa – zbieranie jabłek w pełnym rozkwicie, co oznacza wiele odmian, smaków i gatunków. Dla każdego coś dobrego. Niektóre, wczesne odmiany zostały już zebrane, sprzedane lub przerobione na domowe dżemy i inne przetwory. Co może być lepsze od szarlotki z cynamonem?

Odmiany jabłek

Warto poznać kilka popularnych rodzajów jabłek, ponieważ nie każdy wie, że nie wszystkie odmiany nadają się do wszystkiego. Są jabłka przeznaczone do spożycia na surowo, a są również takie, które doskonale nadają się na przetwory. Najsmaczniejsze i najbardziej polecane do bezpośredniej konsumpcji są jabłka deserowe, a wśród nich: Jazz, Pink Lady, Delikates, Golden Delicious, Ligol, Rubin, Jonatan, Gala, Cortland, Kosztela (najstarsza polska odmiana), Szampion (smak określany jest jako zbliżony do gruszki). Ze zbiorem wszystkich odmian doskonale poradzą sobie nowoczesne maszyny do zbierania, których na rynku obecnie zdecydowanie nie brakuje. Doskonałym przykładem wielofunkcyjnego i sprawnego urządzenia może być Grunner Aplider

Są to owoce słodkie lub słodko-kwaśne w czerwonym lub zielonym kolorze. Prezentują się pięknie, smakują jeszcze lepiej i dzięki temu zbieranie jabłek staje się również przyjemnością.

Czy jabłka są zdrowe?

Owoce te są coraz częściej doceniane nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również dlatego, że są bardzo zdrowe. Mają dużo błonnika, niewiele kalorii i świetnie wpływają na trawienie. Ponadto posiadają sporo witaminy C, wapń, potas, żelazo, cynk, magnez i inne witaminy z grupy B. Jedzenie jabłek, szczególnie jesienią i zimą, kiedy dostęp do wielu owoców jest utrudniony, jest idealne dla zdrowia, zwłaszcza kiedy będzie się to robiło regularnie. Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych znajdzie się pod skórą i w niej samej, więc nie warto jej obierać. Po prostu owoc należy dokładnie umyć i zjeść ze skórką aż do ogryzka. Są również tacy, którzy zjadają nawet ogryzek wraz z gniazdami nasiennymi, zostawiając jedynie ogonek.

Przetwory z jabłek

Kiedy jesienią zakończy się już zbieranie jabłek, część z nich zapewne zostanie zabezpieczona i przechowana aż do następnych zbiorów, natomiast pozostałe owoce powinny zostać przetworzone. Co można przyrządzić, wykorzystując te smaczne i zdrowe owoce? Na pewno doskonała będzie wspomniana już szarlotka, a także inne ciasto z jabłkami. Można również zrobić sok – zarówno do wypicia, jak i przechowywania po przegotowaniu i zamknięciu w butelkach i słoikach. Doskonały jest także mus jabłkowy oraz dżem (owoce drobno pokrojone i prażone z cynamonem), który wyśmienicie smakuje z pieczywem lub z naleśnikami. Poza tym można jabłka ususzyć i dodawać potem do kompotu. Same skórki (również suszone) mogą być składnikiem herbaty owocowej. Nie ulega wątpliwości – jabłka to samo zdrowie i warto o tym pamiętać.

Powiązane artykuły

Więcej od tego Autora